Zgaga zmora ciężarnych kobiet

Znane nam nieprzyjemne uczucie pieczenia, wywołane przez cofającą się kwaśną treść żołądka do przełyku, to nic innego, jak bolesna zgaga. Przyczyna jej występowania, wywołana jest nieprawidłowym działaniem mięśnia przełyku, jednak dokładny mechanizm to już odrębny temat. Ważniejszy w tym przypadku jest fakt, że owa zgaga jest zmorą wielu kobiet w ciąży. Nie dość, że mają mdłości, nie najlepiej się czują to jeszcze dochodzi ten nieprzyjemny problem. Dlatego, aby sobie pomóc oraz by uniknąć tych dolegliwości należy zastosować kilka ważnych zasad odżywiania, aby ten okres był wspaniałym czasem oczekiwania na dziecko. Przede wszystkim powinnaś wprowadzić zasadę znaną od lat, jedz mniej, a częściej.

Dzięki temu unikniesz nadmiernego przepełnienia żołądka. Również zasada stałych godzin spożywania posiłków, będzie zmniejszała ryzyko wystąpienia tych dolegliwości. Warto przed samym położeniem się do łóżka unikać podjadania, dlatego dla kobiet w ciąży, przyjmuje się zasadę jedzenia trzy godziny przed snem. Jeżeli chodzi o wskazanie produktów, których należy unikać, czy je ograniczać, to jest to bardzo indywidualna sprawa i każda z przyszłych mam doskonale wie, co im szkodzi. Jednak do tych najbardziej nasilających, można zaliczyć tłuste produkty, nie tylko mięso, wędliny, ale również masło, oleje, czy produkty mleczne. Wszelkie aromatyzowane potrawy, a także ostre przyprawy.

Zbyt duża ilość soli oraz kwaśnych produktów, również może wywoływać u ciebie zgagę.