Test obciążenia glukozą

Badanie poziomu cukru po spożyciu stężonej dawki glukozy zalicza się do standardowych badań przesiewowych u kobiet w ciąży. Ma na celu sprawdzenie, czy przyszła mama nie zmaga się z cukrzycą ciążową. Test przeprowadza się pomiędzy 24. a 28.

tygodniem od zapłodnienia. Cała procedura jest nader prosta. W aptece trzeba kupić 50 gram glukozy, po czym rozpuścić ją w 150 ml wody. Taką porcję należy wypić w ciągu kilku minut.

Większość prywatnych placówek medycznych podaje pacjentkom gotowy roztwór. Po wypiciu możliwe są skutki uboczne w postaci mdłości lub zawrotów głowy, dlatego warto na badaniu pojawić się z opiekunem. Aby łatwiej było spożyć roztwór, można dodać do szklanki kilka kropel soku z cytryny. Warunkiem rzetelności testu jest brak diety zakładającej ograniczenie węglowodanów.

Następny krok to pobranie pacjentce krwi do badania. Czynność tę wykonuje się dwukrotnie – najpierw tuż przed wypiciem glukozy, drugi raz godzinę po spożyciu płynu. Pojawienie się na czczo nie jest konieczne, wystarczy być około godziny po posiłku. Wskaźnik stężenia glukozy we krwi jest określany według specjalnych widełek.

Jeśli norma zostanie przekroczona (nawet nieznacznie), stanowi to podstawę do zdiagnozowania cukrzycy ciążowej. Przy niewielkim odstępstwie uregulowanie sytuacji jest możliwe dzięki odpowiedniej diecie. Ten rodzaj cukrzycy ustępuje po rozwiązaniu ciąży, należy jednak przeprowadzić wówczas jeszcze jeden test glukozowy. Wspomniana dieta sprowadza się ogólnie rzecz biorąc do spożywania częstych, ale niewielkich posiłków opartych o produkty chude.