Dieta dla nadciśnieniowca

Dieta jest niesamowicie ważnym elementem życia – powinna mieć szczególne znaczenie dla tych osób, które zmagają się z chorobami układu krążenia.

Odpowiednie odżywianie jest niesamowicie istotne zarówno w profilaktyce, jak i w leczeniu nadciśnienia.

Wbrew pozorom dieta nadciśnieniowca nie musi być ścisła, pod warunkiem, że będzie stosował się do kilku żelaznych zasad.

Choć wiele osób lekceważy znaczenie tego zalecenia, niezwykle ważne jest ograniczenie spożycia soli.

Szacuje się, że to właśnie ona stanowi przyczynę pojawienia się nadciśnieniu u nawet 85% ludzi poniżej 45 roku życia! Wiele osób stara się ograniczyć jej spożycie, tymczasem warto rozważyć nawet całkowite wyeliminowanie soli w formie przyprawy.

Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele soli dostarczamy naszemu organizmowi przez samo jedzenie gotowych produktów: potraw ze słoika czy „z paczki”, mieszanek przypraw, sosów czy przekąsek.

Niesamowicie istotne jest dostarczanie organizmowi odpowiedniej dawki potasu.

To właśnie z tym zaleceniem związane jest tak popularne ostatnio zalecenie, by codziennie spożywać pięć porcji warzyw i owoców.

Osobom chorym na nadciśnienie (lub występującym w grupie ryzyka) często zaleca się też zapoznanie z założeniami diety DASH, a następnie wprowadzenie jej zasad do swojego jadłospisu.