Cukrzyca w ciąży – specjalna dieta

Nie bez powodu lekarz zleca przynajmniej dwa razy w trakcie trwania ciąży badanie w kierunku poziomu cukru we krwi. Choć łatwo ją wykryć oraz leczyć, to nie należy jej bagatelizować. Jeżeli kobiet gwałtownie przybiera na wadzę jest w grupie ryzyka.

Po pierwszym badaniu, którego wynik przemawia w kierunku cukrzycy, niezwłocznie należy ograniczyć spożywanie kalorycznych potraw. Tak szybka reakcja może spowodować spadek cukru i nie dopuszczenie wystąpienia cukrzycy. Jednak w sytuacji, gdy poziom cukru jest już naprawdę wysoki, potwierdzony dwoma różnymi dawkami glukozy, należy rozpocząć leczenie.

Cukrzyca jest przyczyną wystąpienia groźnych dla płodu wad rozwojowych, dlatego tak istotne jest przestrzeganie zasad przekazanych przez lekarza. Dieta powinna składać się z sześciu posiłków, ale ostatni nie może być spożywany po 22.00.

Dobrym sposobem jest wprowadzenie wymienników węglowodanowych, dla urozmaicenia diety. Bez wyjątku należy wyeliminować z diety tłuste potrawy, białe pieczywo, cukier w każdej postaci. Produkty bogate w cukier to oczywiście słodycze, niektóre owoce, miód, soki.

Dieta powinna być bogata w produkty pełnoziarniste, kasze, chude mięso, ryby i lekkie warzywa. Dobrze zbilansowana dieta kobiety cierpiącej na cukrzycę ciążową nie powinna przekraczać dziennej dawki 2500 kalorii. Jeżeli przyszła mama będzie przestrzegać tych nie skąplikowanych zasad, poziom cukru szybko się unormuje, a dziecku nie będzie nic zagrażało.